Waarom paardrijden topsport is

Waarom paardrijden op hoog niveau topsport is!

Veel mensen die paardrijden op tv kijken denken dat paardrijden geen topsport is. Ze denken vaak van: ‘die ruiters zitten gewoon en laten het paard het werk doen, terwijl zijzelf in de prijzen vallen. Dat is niet eerlijk, de paarden zelf zouden de medailles moeten krijgen!’ Toch ligt dit anders. In dit korte artikel lees je waarom paardrijden op hoog niveau wel degelijk topsport is.

De ruiter is belangrijker dan het paard

De ruiters moet zich, zonder dat veel mensen het doorhebben, zich enorm inspannen, zodat het paard de juiste bewegingen maakt. Zo moet je je balans goed bewaren en moet je je benen goed trainen, om bijvoorbeeld de sprongen op te vangen.

Daarnaast vereist paardrijden concentratie. Zo moeten je benen gedurende de hele rit gesloten zijn, je handen geen bewegingen maken en moet je je rug stabiel houden. 

Onverwacht veel calorieën verbranden

Een goede wedstrijd vergt een goede voorbereiding. De bovenstaande handelingen train je ook ieder keer. Meestal duurt een training tussen de dertig en zestig minuten. 

Niet alleen tijdens de wedstrijden en trainingen verbrand je veel calorieën. Bij het verzorgen van je paard hoort ook bijvoorbeeld de stal uitmesten en het paard schoonmaken. 

Kies de juiste paardenspullen uit!

Voor je aan een wedstrijd begint moet je bij jezelf ten rade gaan of je alle benodigde paardenspullen hebt. Kies bijvoorbeeld voor een paardrijbroek in de juiste maat. Kies hiervoor de paardrijbroek die het beste past bij de weersomstandigheden. Een paardrijbroek moet comfortabel aanvoelen en gemaakt zijn van stretch materiaal. Dit stofje zorgt er voor dat je er lekker vrij in kan bewegen. 

Tot slot, kies ook voor comfortabele spullen voor je paard. Test je spullen altijd voordat je het koopt. Zo moet een zadel goed passen. De zadelboom moet immers precies passen. Bij twijfel kan je beter aan de andere ruiters vragen.

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *