ergotherapie

Ergotherapie: wat is het en hoe werkt het?

Wellicht heb je er wel eens van gehoord. Ergotherapie is een behandeling die valt onder de paramedische zorg. Dat wil zeggen dat je het kunt vergelijken met behandelingen zoals fysiotherapie. Een ergotherapie zorgt ervoor, dat mensen worden behandeld, zodat ze hun dagelijkse bezigheden weer op een normale manier kunnen uitvoeren. Dit geldt overigens niet alleen voor fysieke problemen, maar ook voor mentale klachten kun je bij een ergotherapeut terecht. Wat we vaak zien, is het ergotherapie perfect helpt bij lichamelijke en mentale problemen niet nauw aan elkaar zijn verbonden. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een auto ongeluk. Daarnaast is het ook goed om te weten dat het niet uitmaakt hoe oud of je bent, ergotherapie is namelijk geschikt voor alle leeftijden.

Wanneer kies je voor ergotherapie?

De kans dat je niet direct denkt aan het laten behandelen middels ergotherapie is natuurlijk vrij groot. Vaak gaan we eerst naar een fysio en wellicht vervolgens op advies naar een ergotherapeut. Toch is het in bepaalde gevallen een stuk verstandiger om direct te beginnen met ergotherapie. Dus heb jij problemen met bepaalde activiteiten, dan hoef je je hier absoluut niet voor te schamen. Een ergotherapeut kan je hier namelijk in veel van de gevallen heel goed bij helpen. Zo zorgt ergotherapie ervoor dat je bepaalde oefeningen uitvoert, waardoor je handelingen die steeds moeizamer zijn geworden weer een stuk beter kunt uitvoeren.

Hoe gaat het in z’n werk?

Alvorens de ergotherapie begint, zal de therapeut eerst een intake met je doen. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar de klachten en wordt er samen een behandelplan opgesteld. Het kan namelijk heel goed zijn, dat er bepaalde klachten zijn, die zorgen voor een bepaalde onderliggend leed. Doordat een ergotherapeut exact weet wat hij of zij moet vragen om erachter te komen wat nu daadwerkelijk de kern van het probleem is, kan het een stuk doelgerichter worden behandeld.

De kosten en vergoeding

Ergotherapie gaat natuurlijk gemoeid met kosten. Gelukkig hoe je je daarvoor in ieder geval de eerste 10 uren geen zorgen om te maken. In het basispakket wordt er namelijk 10 uur ergotherapie per jaar vergoed.

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *