oorzaak Parkinson

Wat is de oorzaak van de ziekte van Parkinson?

Is er iemand in jouw omgeving die de ziekte van Parkinson heeft? Zou jij graag willen weten wat de oorzaak daarvan is? Dat is helaas niet zo gemakkelijk want er zijn verschillende oorzaken voor de ziekte van Parkinson. Het heeft bijvoorbeeld ook te maken met substantia Nigra en andere stoffen. In dit artikel wordt het uitgelegd. 

Boodschapperstoffen

Als jij te weinig boodschapperstof dopamine hebt, dan kunnen je spieren niet meer goed functioneren. Daarnaast kun je ook te weinig andere boodschapperstoffen hebben zoals 

acetylcholine, noradrenaline en serotonine. In een onderzoek is naar voren gekomen dat parkinsonpatiënten een ophoping hebben van een bepaald eiwit. Dit vindt plaats binnen de zenuwcellen in de hersenen. De oorzaak hiervan is echter nog niet bekend. Onderzoekers denken wel dat die ophoping ervoor zorgt dat de hersencellen afsterven en niet meer goed kunnen werken. 

Erfelijkheid en Parkinson

De ziekte van Parkinson kan ook in een paar gevallen erfelijk zijn. Dit komt vooral voor als iemand op jonge leeftijd de ziekte krijgt. Dan is het namelijk zo dat de ziekte vaker in de familie voorkomt. Het is dan zo dat er afwijkingen in de genen zijn die ervoor zorgen dat de kans op het krijgen van de ziekte van Parkinson groter is. Het maakt echter geen verschil in de behandeling van de ziekte. Zelfs als je weet dat het in je genen zit kun je niet weten of je ziek wordt en wanneer je ziek wordt. 

Omgeving en Parkinson 

Er schijnt ook een verband te zijn tussen de ziekte van Parkinson en de omgeving waarin de persoon werkt of woont. Als jij werkt of woont in een omgeving waar met zware metalen of met sommige oplosmiddelen wordt gewerkt, dan kan het de kans op Parkinson vergroten. Daarnaast is er ook een verband gevonden met het ontstaan van de ziekte en het wonen of werken in een omgeving met veel pesticiden, zoals op een boerderij. Het is namelijk ook zo dat die pesticide ons ziek kunnen maken als ze in het voedsel terecht komen. Maar alsnog geldt het niet voor iedereen dat dit de substantia Nigra aanpast.

Bron: VerderMetParkinson.nl

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *