Wat je moet weten over het levenstestament

Dit moet je weten over een levenstestament

Heb jij al een levenstestament op laten stellen? Veel mensen denken hier niet over na. De dood is nog ver weg en tegelijkertijd is het ook niet iets waar je over na zou willen denken. Toch kan het belangrijk zijn om deze op een goede leeftijd op te gaan stellen, omdat er ook onverwachte situaties tijdens jouw leven voor kunnen komen. Omdat je zelf vaak niet weet wat er allemaal in moet komen te staan, kun je het beste de hulp inschakelen van een specialist. Een van de specialisten waar je naar kunt gaan kijken is Rocket Lawyer. Maar wat zijn de voordelen van dit testament?  

Een levenstestament voor onvoorziene omstandigheden

Een levenstestament is een document waarin je zaken vastlegt voor wanneer je tijdens jouw leven tijdelijk niet meer zelfstandig kunt handelen. Vanaf dit moment wordt eigenlijk alles voor jou beslist, en dit wil je zien te voorkomen. Het is dus niet een testament voor wanneer je sterft en waarin jouw bezittingen worden verdeeld, maar juist om een vertrouwenspersoon in te schakelen bij onder andere een ongeluk of dementie. Zo kun je voorkomen dat jouw lot in de handen van vreemden valt en je ervan verzekerd bent dat je een goede zorg tegemoet gaat. 

Een gevolmachtigde aanwijzen

In een levenstestament worden onder andere de financiën, medische wensen en de uitvaart vastgelegd. Je moet hiervoor gevolmachtigden aanstellen, die ervoor zorgen dat alle rekeningen op een goede manier beheerd worden. Tevens kun je bepalen of deze volmacht ook weer doorgegeven mag worden en aan wie dit dan zou zijn. Zo kun je voorkomen dat wanneer er iets met deze persoon gebeurt je alsnog met lege handen komt te zitten. Jouw financiën zijn immers belangrijk en zorgen ervoor dat je ook nog aanspraak kunt maken op het geld. 

Alle wensen aangegeven

Wanneer je afhankelijk bent van medische zorg kun je in een levenstestament ook aangeven welke arts jou deze zorg mag verlenen en wat jouw wensen hierbij zijn. Je neemt dus ook een medische verklaring op in het document. Je hoeft dit uiteraard niet gelijk in te laten gaan, maar kunt ook aangeven wanneer het testament van kracht gaat. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat de voorwaarden pas van kracht gaan als jou iets overkomt. Het laatste wat je dan nog hoeft te regelen zijn de wensen van jouw uitvaart. Zo heb je alles geregeld voor het geval dat jij het niet meer kunt. 

Op de hoogte stellen

Uiteraard moet je niet alleen een levenstestament opstellen, maar is het ook van belang dat je de gevolmachtigde op de hoogte stelt. Deze moet immers weten wat hem of haar te wachten staat op zo’n moment. Het kan daarom aan te raden zijn om hier op een vroege leeftijd al over te praten. Het lijkt misschien nog ver weg, maar het moment dat je zelf niets meer kunt ondernemen komt vaak sneller dan je in eerste instantie gedacht hebt. Ga daarom goed voorbereid aan de slag met het document. 

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *