Verschillende soorten zorg

Welke soorten zorg zijn er?

Er komt een tijd dat iemand zorg nodig heeft. Maar welke zorg heb je nou eigenlijk? En voor wie is het er allemaal? Ook heb je speciale wetten en regelingen wat betreft de zorg. 

Wet langdurige zorg

Een van die wetten is de wet van langdurige zorg. Die is bedoeld voor mensen die voortdurend zorg nodig hebben. Voorbeelden daarvan zijn kwetsbare ouderen, chronisch zieken en mensen met een ernstige beperking/aandoening. 

Wet langdurige zorg kan voor verschillende dingen zorgen. Voorbeeld is een verblijf in een zorginstelling, begeleiding of geneeskundige zorg. Ook kunnen ze hulpmiddelen, (soms) huishoudelijke hulp of vervoer. 

Wel moet je eerst in aanmerking kunnen komen voor deze wet. Dat kan bijvoorbeeld als iemand zichzelf niet kan redden in de maatschappij, iemand die verwaarloost wordt, er sprake is van een ziekte of aandoening of de veiligheid die bedreigd wordt. Maar voordat je het echt kunt krijgen moet het wel eerst aangevraagd en goedgekeurd worden. Vervolgens worden er een aantal opties besproken en kan je zelf verdere keuzes maken. 

Thuiszorg

Natuurlijk heb je verschillende soorten zorg, een daarvan is thuiszorg. Daar heb je bijvoorbeeld recht op als je een ziekte of beperking hebt. Afhankelijk van de situatie kan je hulp krijgen bij de eerste levensbehoeftes, begeleiding in het dagelijks leven en hulp bij het huishouden. Ook is er thuiszorg mogelijk voor jongeren tot 18 jaar. Thuiszorg hoeft niet perse voor onbepaalde tijd te zijn. Je kan ook thuiszorg aanvragen voor tijdens een herstelperiode. Bijvoorbeeld als je een zware operatie hebt ondergaan. Als je geadviseerd wilt worden over thuiszorg, bestaan er bureaus voor thuiszorg. Voorbeeld daarvan is Zorgservice Brabant. Bij zo een bureau kan je bijvoorbeeld informatie vragen en overleggen welke zorg het beste is.

MantelzorgerJe kan ook kiezen om mantelzorger te worden of het overkomt je gewoon. Als mantelzorger heb je geen hulpverlenend beroep, maar heb je een sociale relatie met die persoon. Soms kan het ook het te zwaar worden en wil je je even als mantelzorger ontzorgen. Dan kun je hulp inschakelen van bijvoorbeeld van iemand die het hulpverlenend beroep uitoefent of een vrijwilliger. Ook kan je de tijdelijke zorg raadplegen, die kan je regelmatig of langdurig gebruiken. Verder is het ook mogelijk om aanpassingen te doen in jouw dagelijks leven. Als voorbeeld kan je minder gaan werken na overleg met je werkgever. Daarnaast is er ondersteuning van de gemeente beschikbaar. Kom je er echt niet meer uit, dan is het verstandig om contact op te nemen met een organisatie voor mantelzorgondersteuning.

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *