Gevolgen slaaptekort

3 Gevolgen van slaap te kort

Slaap is belangrijker dan je denkt. Of je slaap nu echt lekker vind op niet, je hebt het echt nodig. Wanneer jij te weinig slaapt, heeft dat meerdere gevolgen. In dit artikelen worden 3 van die gevolgen doorgenomen. Mocht jij hier last van hebben dan is het aangeraden om proberen meer te slapen, je zou desnoods Melatonine kunnen gebruiken om beter in slaap te kunnen vallen.

1. Gewicht toename

Het eerste gevolg kan gewicht toename zijn. De reden hiervoor is dat wetenschappelijke studies hebben beweerd dat mensen die minder slapen, meer kans hebben op overgewicht. Dat komt omdat slaaptekort rommelt met bepaalde hormonen.  Het gaat hier voornamelijk om de hormonen die bepalen of je vol zit en ook je hormonen die bepalen dat je zin hebt in eten. Het gevolg hiervan is dat jij niet meer kan stoppen met eten.

Daarnaast zorgt minder dan 7 uur slaap per nacht ervoor dat alles wat met vet-opslag te maken heeft wordt geactiveerd. Het gevolg hiervan is dat jouw lichaam meer vetten vasthoudt dan normaal.

2. Stress

Uit onderzoek blijkt dat als je te weinig slaapt, je lichaam automatisch het stresshormoon cortisol aanmaakt. Dit geldt voor elke soort slaap te kort. Of je nu een serie aan het kijken bent tot laat in de nacht, of dat je een opdracht aan het maken bent. Om dit soort stress te voorkomen zou het handig kunnen zijn om op tijd melatonine te gebruiken.

3. Je gedrag

Als laatst heeft slaap te kort ook effect op je gedrag. Het is namelijk zo dat jij door slaapgebrek steeds chagrijniger wordt. Daarnaast heeft het ook een nadelig effect bij het keuzes maken. Dit komt doordat veel delen van je hersenen betrokken hierbij betrokken zijn. Alleen als je hoofd niet genoeg rust heeft, functioneert het maar op halve kracht. Wat mindere goede keuzes als gevolg heeft.

Let daarom goed op je slaap, zorg dat je voldoende probeert te slapen. Mocht jij als niet kunnen slapen zou melatonine een oplossing kunnen zijn.

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *