Kniepijn

Kniepijn? Misschien heb je vocht in je gewrichten

Heb je wel eens dat je knie pijnlijk of stijf aanvoelt, vooral na lang zitten? De kans is groot dat je vocht in je gewrichten hebt. Als dit gebeurt, heet dat “gewrichtsuitvloeiing” Lees verder om meer te weten te komen over wat dit probleem veroorzaakt en hoe je verlichting kunt vinden.

Wat veroorzaakt vocht in de gewrichten?

Er zijn een paar verschillende dingen die vocht in de knie kunnen veroorzaken, waaronder:

  • Artritis: Dit is wanneer de beschermende bekleding van het bot verslechtert, wat wrijving en pijn veroorzaakt. Artrose is de meest voorkomende vorm.
  • Letsel: Als je een eerdere blessure aan je knie hebt gehad, is de kans groter dat je later last krijgt van gewrichtsuitvloeiing. Dit geldt vooral als de banden of pezen beschadigd waren.
  • Overbelasting: Herhaalde belasting van de knieën door activiteiten als hardlopen of sporten kan vochtophoping veroorzaken.
  • Ziekte: Sommige ziekten, zoals reumatoïde artritis, jicht en Lupus kunnen ook leiden tot gewrichtsuitvloeiing.

Wat zijn de symptomen van gewrichtsuitvloed?

Als je vocht in je gewrichten hebt, kun je enkele van de volgende symptomen opmerken 

  • Pijn: Dit is meestal erger als je het aangetaste gewricht beweegt of er gewicht op draagt. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om de trap op en af te lopen.
  • Zwelling: Het gebied rond het gewricht zal er gezwollen uitzien en warm aanvoelen.
  • Stijfheid: Je kunt het moeilijk vinden om het aangetaste gewricht volledig te bewegen.
  • Roodheid: De huid over het gewricht kan er roder uitzien dan normaal.
  • Verminderd bewegingsbereik: Het kan zijn dat je het aangetaste gewricht niet volledig kunt buigen of strekken.

Gewrichtszwelling wordt meestal gediagnosticeerd op basis van een lichamelijk onderzoek en medische voorgeschiedenis. Je arts kan ook röntgenfoto’s of andere beeldvormende onderzoeken bestellen om andere aandoeningen uit te sluiten die je symptomen zouden kunnen veroorzaken.

Behandelopties voor gewrichtsuitstorting 

Er zijn een paar verschillende behandelopties beschikbaar voor mensen die lijden aan gewrichtsuitstorting, waaronder: fysiotherapie, medicijnen en injecties. In ernstige gevallen waarin conservatieve behandelingen niet hebben gewerkt, kan een operatie een optie zijn. Dit wordt echter meestal pas als laatste redmiddel overwogen. Als je denkt dat je misschien vocht in je gewrichten hebt, maak dan een afspraak met je arts, zodat die een diagnose kan stellen en je aandoening dienovereenkomstig kan behandelen.
Als je pijn, zwelling, stijfheid of een verminderd bewegingsbereik in een gewricht ervaart, heb je misschien vochtophoping. Hoewel dit meestal niet ernstig is, kan het pijnlijk zijn en je levenskwaliteit beïnvloeden. Praat met je arts over behandelingsmogelijkheden, zodat je verlichting van je klachten kunt vinden. Ook kan je terecht bij bracefox voor handige producten om je verder te helpen.

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *