Verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde voeding

Zodra je je een beetje verdiept in voeding en de verpakkingen van verschillende producten leest om erachter te komen wat je het best wel of niet kunt eten dan zie je vaak de termen geraffineerd en ongeraffineerd voorbij komen. Er wordt vaak gezegd dat je het beste ongeraffineerde voeding kunt eten. maar wat is precies en verschil tussen geraffineerd en ongeraffineerd? En waarom kun je beter ongeraffineerde voeding eten? Op deze pagina geven we hier meer informatie en duidelijkheid over.

Wat betekent geraffineerd?

Het woord geraffineerd is afgeleid van het woord raffineren, wat fabrieksmatig bewerken betekent. Daarom wordt er met geraffineerde voeding vaak bedoeld dat deze is bewerkt in de fabriek. De voeding is in de fabriek al zo gemaakt dat jij er zelf bijna niks meer aan hoeft te doen. Het enige wat je zelf vaak nog moet doen is het opwarmen van het eten of het juist alleen maar uit de verpakking hoeft te halen. Bij geraffineerde voeding valt dan ook te denken aan alle soorten snoep, frisdranken, koeken, taart of veel kant en klare maaltijden.

Hoewel veel mensen producten erg lekker vinden smaken en ze ook nog een gemakkelijk zijn klaar te maken en zijn te eten zijn ze vaak een stuk minder gezond. Dat komt doordat er veel gezonde voedingsstoffen tijdens het productieproces uit worden gehaald en er slechtere stoffen in de producten worden toegevoegd. Over het algemeen zijn deze producten rijk aan calorieën. Hoewel ons lichaam calorieën nodig heeft om te verbranden zijn dit vaak niet de juiste calorieën. Deze worden dan ook wel lege calorieën genoemd. Dat komt doordat alle belangrijke voedingsstoffen er voor een groot deel uit worden gehaald, zoals de belangrijke mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen.

Geraffineerde voeding is daarom niet alleen minder gezond, maar het is vaak ongezond voor ons lichaam. Dit is de grootste oorzaak van het krijgen van overgewicht en onderzoeken gaan zelfs zo ver dat er wordt gezegd dat geraffineerde voeding verantwoordelijk is voor agressie, depressies en het kan zelfs een vergrote kans geven op onvruchtbaarheid.

Wat is ongeraffineerd?

Het tegenovergestelde van geraffineerde voeding is ongeraffineerde voeding. Daarmee worden de voedingsmiddelen bedoeld die niet of zo min mogelijk zijn bewerkt in de fabriek. Deze producten staan dus zo dicht mogelijk bij de natuur en beschikken de meeste natuurlijke en gezonde voedingsstoffen. Onder deze producten vallen o.a. volkoren granen, vleesproducten, fruit, groenten, eieren, noten en zaden, aardappelen en melkproducten.

De bovenstaande producten staan zo dicht mogelijk bij de natuur. Deze hebben dan ook een positieve invloed op je lichaam wanneer je hier zoveel mogelijk van eet. Probeer zoveel mogelijk van de geraffineerde producten te vervangen voor ongeraffineerde producten. Zodoende zal je merken dat je je snel beter in je vel gaat voelen.

De 80-20 regel

Het betekent niet dat je absoluut geen geraffineerde voeding mag eten, maar het is wel belangrijk dat je hier zo min mogelijk van eet. Als uitgangspunt kun je dan ook de 80-20 regel nemen. Daarbij kun je ervoor kiezen om voor 80 procent ongeraffineerde producten te eten en 20 procent geraffineerd eet. Over het algemeen ben je dan redelijk gezond aan het eten.

Ook hoef je dit niet van de ene op de ander dag te doen. Dat vergroot de kans dat je weer helemaal terug valt op geraffineerde producten. Probeer juist langzaam de geraffineerde producten te vervangen voor ongeraffineerde. Dat kan door het witte brood te vervangen met bruin brood en het gebakje als tussendoortje te laten staan, maar juist te kiezen voor een stuk fruit.

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *