tekenbeet

Een tekenbeet: waarom kan dit gevaarlijk zijn?

In Nederland zijn veel mensen die het leuk vinden om door het bos te wandelen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat zij altijd hun hond moeten uitlaten, maar veel mensen vinden het ook fijn om zonder hond te wandelen. Als je vaak in het bos wandelt, ben je vast wel eens gebeten door een teek. Het is van belang om dit beestje direct te verwijderen aangezien het gevaarlijk kan zijn om het te lang te laten zitten. Hoe komt dit eigenlijk?

Waarom zijn tekenbeten gevaarlijk?

Tekenbeten kunnen in sommige gevallen erg gevaarlijk zijn. Eigenlijk heeft dit in Nederland slechts één reden. Het is namelijk mogelijk dat de teek die jou heeft gebeten een gevaarlijke en vervelende ziekte met zich mee draagt. Als dit het geval is en je laat de teek te lang zitten, zul jij besmet raken met deze ziekte. Het is in principe ook mogelijk dat teken een andere ziekte met zich mee dragen, maar de ziekte van Lyme is zonder twijfel de ziekte die het meest voorkomt bij mensen die gebeten worden door een teek. Dit is een vervelende ziekte waarbij je je ontzettend moe kunt voelen. Hierdoor hebben mensen met Lyme vaak niet genoeg energie om hun normale taken zoals naar school gaan of werken uit te voeren. 

Hoe voorkom je tekenbeten?

Het is dus gevaarlijk om gebeten te worden door een teek. Als dit je toch overkomt, is het van belang om de teek zo snel mogelijk weg te halen met een tekentang. Je kunt voorkomen dat je gebeten wordt door een teek door zo min mogelijk door hoog gras of door bossen te lopen. Als je dit dan toch doet, is het verstandig om zo veel mogelijk dichte kleding te dragen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om je sokken over je broekspijpen te dragen zodat de teken niet via je enkels bij je huid kunnen komen.

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *