shockwave therapie

Dit moet je weten over shockwave therapie

Een veel klachten oplossende therapie: shockwave therapie. Ken jij dit al en weet je hoe dit werkt? In Nederland wordt dit vaak gebruikt door fysiotherapeuten, terwijl het in het buitenland vooral wordt toegepast door orthopeden. De laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar schokgolftherapie. Zoals je in de naam hoort worden er shockwaves gegenereerd en deze worden gedivergeerd in het lichaam. Dit zorgt vervolgens voor vermindering van pijn. Benieuwd hoe dit precies werkt en bij welke klachten dit succesvol wordt toegepast? Het wordt hier uitgelegd.

Shockwave therapie: hoe werkt het precies?

De fysiotherapeut zal eerst bepalen of de therapie de juiste behandeling is voor jouw klachten. Als dit bepaalt is wordt er een gel op de pijnzone gesmeerd. Vervolgens wordt het Shockwave apparaat erbij gepakt en de behandelkop zal gelijk opvallen. Deze kop geeft energie door waardoor radiale shockwaves gegenereerd worden. De frequentie van deze golven is in te stellen. De fysiotherapeut weet precies hoe hoge frequentie nodig is voor jouw pijnzone.

Bij welke klachten werkt deze behandeling effectief?

Er zijn veel klachten die worden opgelost met deze techniek en dat is onder te verdelen in een aantal categorieën. Dit zijn: chronische tendinopathieën en enthesopathieën, myofasciaal pijnsyndroom, sportindicaties en spieraandoeningen. Hieronder vallen veel voorkomende klachten waarbij mensen zeer tevreden zijn over de therapie, omdat het als een verademing voelt. Je kan bijvoorbeeld denken aan chronische spier en pees gerelateerde klachten, nek-, schouder-, of rugpijn en spierspanning, spanningshoofdpijn, ‘Jumper’s knee’ of krampen. 

Hoe schokgolftherapie eruit ziet en de voordelen

Ten eerste is voor de therapie een apparaat nodig. De fysiotherapeut heeft hier de benodigde kennis en ervaring van. Er zijn tegenwoordig al slimme uitvoeringen om de therapie gemakkelijker te maken voor de fysiotherapeut en het maakt het verloop soepeler. Het apparaat kan zich namelijk aanpassen aan de klachten en zo wordt het behandelingsniveau optimaal ingesteld. Het eerste voordeel is dat schokgolftherapie een realistisch alternatief is voor chirurgie of geneesmiddelen. Ook is het een uitstekende techniek, omdat de oorzaken behandeld worden en niet de symptomen. Het is daarbij zeer gunstig dat de behandelmethode maar acht tot tien minuten duurt. Pijnverlichting en herstel is er gemiddeld al binnen een paar dagen. De fysio in Doetinchem is gespecialiseerd in dit vak en helpt jou graag naar deze verademing.

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *