overgangsverschijnselen

De eerste overgangsverschijnselen

Het is een fase die elke vrouw meemaakt: de overgang. Een moment waarin het vrouwelijke lichaam verandert en zich voorbereidt op het einde van de vruchtbare jaren. De overgang wordt vaak geassocieerd met opvliegers en stemmingswisselingen, maar er zijn nog veel meer symptomen die kunnen optreden. In dit artikel bespreken we de eerste overgangsverschijnselen die je kunt tegenkomen.

Onregelmatige menstruatie

Een van de eerste tekenen van de overgang is een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit kan betekenen dat je menstruatie soms langer of korter duurt dan normaal, of dat je menstruatie soms helemaal uitblijft. Dit komt doordat de productie van oestrogeen en progesteron, de hormonen die de menstruatie reguleren, afneemt. Het kan vervelend zijn, maar het hoort erbij.

Opvliegers

Opvliegers zijn waarschijnlijk de meest bekende overgangsverschijnselen. Je kunt ineens een warm gevoel krijgen dat begint bij je borstkas en zich verspreidt naar je gezicht en armen. Je kunt gaan zweten en rood worden. Het kan gebeuren op elk moment van de dag, en gepaard gaan met hartkloppingen en duizeligheid. Helaas kun je er niet veel tegen doen, behalve het dragen van luchtige kleding en het vermijden van triggers zoals alcohol en pittig voedsel.

Slaapproblemen

Veel vrouwen ervaren slaapproblemen tijdens de overgang. Je kunt moeite hebben met inslapen of doorslapen, of je wordt nachts wakker door opvliegers. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een slechte concentratie overdag. Het helpt om een vast slaapritme aan te houden, regelmatig te bewegen en je slaapkamer koel en donker te houden.

Veranderingen in de huid en het haar

Omdat de hormoonspiegels veranderen, kunnen ook je huid en haar veranderen tijdens de overgang. Je huid kan meer rimpels gaan vertonen, terwijl je haar dunner en minder vol kan worden. Het is goed om je huid goed te verzorgen en te beschermen tegen de zon, en om je haar gezond te houden en goede haarverzorgingsproducten te gebruiken.

Veranderingen in de stemming

Veel vrouwen merken dat hun stemming verandert tijdens de overgang. Je wordt prikkelbaarder dan normaal, of je kunt je angstig, depressief of verdrietig voelen. Dit kan te maken hebben met de hormonale veranderingen, maar ook met veranderingen in je leven. Het is belangrijk om hierover te praten met vrienden, familie of een professionele hulpverlener.

Het hoort erbij maar mag besproken worden

De overgang is een natuurlijk proces dat elke vrouw doormaakt. Het kan soms vervelende symptomen met zich meebrengen, maar het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen tijdelijk zijn en uiteindelijk weer verdwijnen. En vergeet niet: je staat er niet alleen voor!Tip: Ymea.nl

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *