top noten

Hoe duurzaam cashewnoten eigenlijk écht zijn 

Cashewnoten, wie kent ze niet. Deze noot heeft een heerlijke zachte smaak en is één van de meest populaire noten in Nederland. Met een gemiddelde van 1,2 kilo per persoon per jaar zijn Nederlanders relatief grote eters van cashewnoten. Je kunt ze verwerken in gerechten, gebruiken als vleesvervanger of gewoon lekker eten als tussendoortje. Maar is de cashewnoot eigenlijk wel een duurzame noot? En wat maakt een noot duurzaam? Wij vertellen je er alles over in dit artikel. 

Over de cashewnoot 

De cashewboom groeit in een tropisch klimaat, voornamelijk in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Ze worden gekweekt in tropische klimaten, voornamelijk in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. De belangrijkste producenten van cashewnoten zijn India, Indonesië, Nigeria en Brazilië. In feite produceren deze landen bijna 90 procent van ’s werelds voorraad cashewnoten. De noot is het eetbare zaad binnen een giftige schil die aan de buitenkant van de vrucht groeit. De cashewnoot is zeer voedzaam en bevat veel vitaminen en mineralen zoals koper, mangaan, magnesium en zink. Van de vrucht zelf worden sappen, gelei en jam gemaakt. Veel consumenten beginnen zich echter af te vragen of ze wel duurzaam zijn of niet vanwege de stijgende vraag en productiekosten. Zijn cashewnoten duurzaam? Laten we het uitzoeken!

Hoe beïnvloedt de cashewteelt het milieu?

Het is nu eenmaal zo dat cashewnoten van ver moeten komen. Niet alleen jij betaalt een prijs voor deze reis, ook de natuur. De lichtbruine nootjes groeien vooral aan bomen in West-Afrika, maar 90% wordt verwerkt in Azië. Het is een complex probleem met grote gevolgen, want het zorgt voor onnodige voedselkilometers, verspilling en armoede. De vraag naar cashewnoten blijft maar stijgen en dat komt vooral omdat ze het goed doen in lactosevrije gerechten, een gezond voedingspatroon en een vegan leefstijl. Over de herkomst van cashewnoten daarentegen lees je veel te weinig. Cashewbomen zijn gevoelig voor de omgeving en ze groeien het best bij warm, vochtig weer. In droge periodes kunnen ze snel afsterven. Ook kan de boom slecht tegen veel water en kou. Als een boer niet snel genoeg kan herplanten, kan er een tekort aan cashewnoten ontstaan. 

Kunnen cashewnoten wel biologisch geteeld worden?

Biologische teelt is milieuvriendelijker omdat plagen worden bestreden met natuurlijke stoffen. Maar omdat het vijf jaar duurt om de vruchten van de cashewnoten bomen te produceren, zou het lang duren voordat biologische teelt rendabel is. Biologische teelt is moeilijk omdat de bomen zeer gevoelig zijn voor het klimaat. Bij te koud of nat weer bijvoorbeeld gaat de boom dood. Het duurt ook lang voordat de biologische teelt rendabel is. Over enkele jaren, wanneer de productie een stabiel niveau heeft bereikt en de prijzen hoger zijn, kan het rendabel zijn om over te schakelen van synthetische naar biologische teelt.

Zijn cashewnoten duurzaam?

Hoe zit het dan met fairtrade cashewnoten? Kan ik beter biologische cashewnoten bestellen? Als het gaat om vervoer en uitstoot op de weg naar Nederland, maakt het label biologisch of fairtrade niet uit. Ook hier wordt gekozen voor een goedkopere manier van verwerken. Er vaart een vrachtschip onder Zuid-Afrika door om de cashewnoten in Azië af te leveren. De cashewnoten die vervolgens in Europa uit de verpakkingen worden gehaald, om ze weer in kleinere zakjes te stoppen van de merken die ze verkopen. Ook zul je op de verpakking niet kunnen aflezen waar de cashewnoten zijn geweest. 

Is er een toekomst voor cashewnoten?

De toekomst van cashewnoten is onzeker vanwege problemen met het weer en de teelt. Onderzoekers hebben echter verschillende methoden gevonden om cashewbomen te kweken en te oogsten die sommige problemen kunnen oplossen. Door de cashewnoten lokaal te verwerken komt een einde aan de omreizende cashews, waarmee de CO2 uitstoot van transport met 57% wordt gereduceerd. Het schept bovendien banen, er blijft een groter deel van de toegevoegde waarde in Afrika. Met de hulp van diverse instanties kan de hogere hand met Afrikaanse boeren en ondernemers om de infrastructuur voor lokale verwerking op te zetten en een directe markt te vinden voor de Afrikaanse cashewnoten. 

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *