verzorgende ig

Wat moet je doen om verzorgende ig te worden?

Verzorgende IG is een belangrijke baan in de zorgsector. Deze functie helpt mensen die ondersteuning nodig hebben in hun dagelijks leven. Als je denkt aan een baan waarbij je echt iets voor anderen betekent, kan dit een goede keuze voor je zijn. Wat heb je nodig om verzorgende ig te worden? Laten we het stap voor stap bekijken. Het is namelijk niet voor iedereen geschikt om deze grote stap te zetten om misschien wel van werkbranche te veranderen. Lees snel verder en kom erachter of het iets is voor jou.

Vooropleiding voor verzorgende ig

Het pad naar het worden van een verzorgende ig begint bij de juiste opleiding. Je kunt de opleiding Verzorgende IG volgen op een MBO niveau 3. Deze opleiding duurt meestal drie jaar, maar als je al ervaring hebt of andere relevante opleidingen hebt gedaan, kun je soms sneller door de stof heen. Gedurende de opleiding leer je alles wat je moet weten over de zorg, van basiszorg tot gespecialiseerde zorgtaken. Praktijkervaring is een groot deel van de opleiding. Dus je gaat ook echt aan de slag in zorginstellingen om te leren hoe het in het echt werkt.

Hoeveel verdien je als verzorgende ig

Als je net begint als verzorgende ig, ligt je salaris meestal rond de € 1.800,- en € 2.100,- bruto per maand. Maar weet je, ervaring telt echt. Hoe langer je werkt en hoe meer specialisaties je hebt, hoe meer je kunt verdienen. Er zijn ook toeslagen voor onregelmatige diensten, zoals nacht- en weekenddiensten. Dat is dus extra geld bovenop je normale salaris. Vergeet natuurlijk de vakantiegeld en eindejaarsuitkering niet. De zorgsector heeft vaak goede arbeidsvoorwaarden, dus als geld belangrijk voor je is, zit je hier goed. Je kan altijd meer gaan verdienen dus dat tikt lekker aan.

Welke skills moet je hebben

Natuurlijk gaat het niet alleen om de opleiding of het geld. Je moet ook bepaalde vaardigheden hebben. Goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk. Je praat veel met patiënten, hun familie en andere zorgverleners. Je moet ook geduldig en empathisch zijn. Niet iedereen is even makkelijk in de omgang en sommige situaties kunnen emotioneel zwaar zijn. Het is belangrijk dat je goed kunt luisteren en mensen op hun gemak kunt stellen. Verder is het handig als je een beetje stressbestendig bent. In de zorg kan het soms hectisch zijn, vooral als je in een ziekenhuis of bij een thuiszorgorganisatie werkt.

Parttime of fulltime werken

De zorgsector is flexibel. Als verzorgende ig kun je zowel parttime als fulltime werken. Dus als je graag meer tijd over wilt houden voor jezelf, je gezin of je hobby’s, is dat geen probleem. Maar als je juist veel wilt werken en snel wilt groeien in je carrière, dan zijn er ook genoeg kansen om meer uren te maken. En met onregelmatige diensten kun je je werk vaak goed aanpassen aan je privéleven. Je moet wel begrijpen dat het werken in de zorg een enorm zwaar beroep is en daarom een goede balans moet vinden tussen werk en privé.

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *