Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Je hebt vast weleens gehoord van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, maar wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering nu precies? Leer alles wat je moet weten over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in dit artikel.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die zzp’ers meer zekerheid biedt.  Als zzp’er ben je verzekerd als je jouw werk niet meer uit kunt voeren. Je kunt dan een vergoeding krijgen van 80 procent van je huidige inkomen. Het is bedoeld voor mensen die een lange periode zonder werk financieel niet kunnen overbruggen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een vrij dure verzekering maar wel nodig. Vooral jonge ondernemers schatten de kans klein dat ze ziek worden maar de kans is altijd aanwezig. Als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten dan kun je in de problemen komen met het betalen van je lasten.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Hoeveel de premie per maand kost is afhankelijk van verschillende zaken zoals je levensstijl, leeftijd, werk etc. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan meevallen in prijs als je niet al ziek bent of gevaarlijk werk doet. Daarnaast kun je zelf de premie omlaag brengen door bijvoorbeeld:

  • Ziektes uit te sluiten, als je denkt dat de kans op deze ziektes erg klein is kun je ze niet meeverzekeren. Hierdoor wordt de premie per maand lager.
  • De looptijd veranderen. Bij het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je kiezen voor hoe lang je de verzekering wilt afsluiten. Hoe korter de periode hoe lager het maandbedrag.
  • Het verzekerde bedrag aanpassen. Standaard wordt er gekozen voor 80 procent van je huidige inkomen maar je kunt dit ook lager zetten. Hierdoor wordt het maandbedrag ook lager. De premies die je betaald zijn wel volledig aftrekbaar van de inkomensbelasting.

De meest voorkomende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
Er zijn verschillende soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen hieronder zijn de 4 meest voorkomende toegelicht.

  • Een volledige arbeidsongeschiktheidsverzekering waarbij je geen financieel risico loopt. Inkomen is voor 80 of 90 procent verzekerd.
  • Een beperkte arbeidsongeschiktheidsverzekering waarbij je een deel van het risico verzekerd.
  • Een kortlopende arbeidsongeschiktheidsverzekering waarbij je een periode van 2 tot 5 jaar verzekerd.
  • Een woonlasten arbeidsongeschiktheidsverzekering waarbij je de maandelijkse hypotheeklasten verzekerd.

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *