Waarom zijn er verschillende injectiespuiten?

Waarom zijn er verschillende injectiespuiten?

Een injectiespuit is er in verschillende soorten en maten. Dit is om de simpele reden dat er ook verschillende toepassingen zijn waarvoor een injectiespuit wordt gebruikt. Voor diverse toepassingen zijn er specifieke spuiten. Als het alleen de injectiespuit betreft zit het verschil hem meestal in de grootte. Een injectiespuit die voor wat specifiekere doeleindes wordt gebruikt wordt meestal gebruikt in combinatie met andere accessoires.

Waar zit hem dat verschil dan precies?

Hele kleine injectiespuiten worden meestal gebruikt voor injecties. Een injectie gaat meestal over een wat kleinere hoeveelheid, waardoor een injectiespuit met een groter volume niet nodig is.  De iets grotere spuiten worden meestal gebruikt als hulpmiddel bij katheters en bij medische slangen, denk aan infusen doorspuiten en dat soort handelingen. Als laatste de grotere spuiten, die komen in feite het minst vaak voor. De grotere spuiten worden meestal gebruikt voor irrigatie. 

Werkt een kleinere spuit net zo goed als een grotere?

Een kleinere injectiespuit werkt in principe net zo goed als een grotere injectiespuit. Het is wel zo dat hoe groter de spuiten zijn hoe lager de drukdroom is. Een kleine spuit kan wat makkelijker druk op gezet worden als op een grotere spuit. Verder zit er weinig verschil in de functionaliteit van een kleinere spuit ten opzichte van een grote. Het is immers allemaal hetzelfde idee en bij de productie is hetzelfde materiaal gebruikt. 

Is er behalve de grootte nog meer verschil qua injectiespuiten?

Er bestaan tweedelige en driedelige injectiespuiten. Tussen tweedelige en driedelige injectiespuiten zitten diverse verschillen maar ook overeenkomsten. De tweedelige injectiespuit wordt bij de wat eenvoudigere handelingen gebruikt. De driedelige injectiespuit wordt omdat die wat uitgebreider is en wat meer opties heeft bij de wat ingewikkeldere handelingen gebruikt. De overeenkomsten zijn het gedeelte waar de vloeistof in zit, de zuiger en het gedeelte waar de naald op bevestigd kan worden. 

Welke verschillen zijn er naast de verschillen in de spuit nog meer?

De verschillen tussen injectiespuiten houden niet op bij de verschillen in de injectiespuit op zich. Naast verschillen in de injectiespuiten zijn er ook verschillen wat betreft injectienaalden. Iedere injectienaald heeft z’n eigen functie. Verder zit er ook nog verschil in de puntjes oftewel zuigers aan de bovenkant van de injectiespuit. Er is absoluut over de vorm van die zuigers nagedacht want ook de zuigers hebben allemaal weer een eigen functie. Wanneer je dus een injectiespuit nodig hebt denk dan goed na over wat je ermee wilt gaan doen voordat je op zoek gaat naar de juiste spuit.

Tip: Maeso

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *