De werking van een zorgverzekering uitgelegd

Hoe werkt een zorgverzekering

Je hebt er vast wel een keer van gehoord: een zorgverzekering. Alleen hoe werk zo een verzekering precies? Heb jij altijd recht op een zorgverzekering? En waar is zo een zorgverzekering precies voor? Na het lezen van dit artikel weet jij wat meer over je zorgverzekering. Mocht jij dan ook over willen stappen naar een andere zorgverzekering kun jij op een beteremanier je zorgverzekering vergelijken.

De basis zorgverzekering

Om je te verzekeren tegen kosten die je maakt als je ziek bent, is er de basisverzekering. Hiervoor betaal jij elke maand zorgpremie. Je moet ook deze zorgpremie betalen als je geen zorg gehad hebt die maand. Alleen moet je bijvoorbeeld geopereerd worden? Dan wordt de rekening (voor een groot deel) gelukkig door de verzekering betaald.

Er geldt in Nederland een regel dat iedereen een basisverzekering moet hebben. Alle betaalde zorgpremies bij elkaar worden gebruikt om de kosten van de zorg in Nederland te betalen. Dit werkt alleen als iedereen, gezond of ongezond, meedoet. Om deze reden is een zorgverzekeraar daarom verplicht om jou een basisverzekering aan te bieden. Ook als je geen goede gezondheid hebt, misschien niet altijd gezond eet of aan een gevaarlijke sport doet. Dit wordt ook wel acceptatieplicht genoemd.

Let wel op, want een basis verzekering die dekt niet alle zorg. Mocht jij jezelf nog beter in willen dekken kun je kiezen voor een extra verzekering. Dit heet: aanvullend verzekeren. Iedereen mag zelf beslissen of dat voor hem of haar de beste keus is.

Een aanvullende zorgverzekering

Mocht jij er voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering te nemen dan worden kosten als bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapie, lenzen of brillen gedekt. Je betaald hier alleen wel meer zorgpremie voor. Voor deze aanvullende verzekering heeft een verzekeraar geen acceptatieplicht.

Een zorgverzekering vergelijken

Er zijn veel verschillende zorgverzekeraars in Nederland waar je een basisverzekering (of aanvullende verzekering) kan afsluiten. Je hebt duurdere en goedkopere zorgverzekeraars. Is de goedkoopste verzekeraar dan altijd de beste voor jou? Daarvoor moet je je zorgverzekering vergelijken met andere. Bij de ene zorgverzekeraar zou je bijvoorbeeld wel naar je eigen ziekenhuis mogen en de andere niet. Kijk daarom goed tijdens het zorgverzekering vergelijken.

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *