Afvallen in 2022

Afvallen in 2022: zo pak je het aan

We zijn inmiddels alweer een maand onderweg in het nieuwe jaar 2022. Vele mensen hebben goede voornemens met betrekking tot hun gezondheid gesteld. Maar wees nou eens eerlijk, hoe gaat het hier eigenlijk mee? Voor alle mensen die zich voor hebben genomen wat kilootjes af te vallen, maar hier wel wat hulp bij kunnen gebruiken, is dit artikel geschreven. Veel leesplezier!

Dit artikel word je aangeboden door: bewegingenvoeding.nl

Meer bewegen

Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende advies dat je zult lezen als het gaat om afvallen. En met een goede reden! Lichaamsbeweging helpt calorieën verbranden, en het kan ook helpen je stofwisseling te stimuleren. Dit betekent dat je meer calorieën zult kunnen verbranden, zelfs als je rust. Er zijn allerlei soorten oefeningen die je kunt doen, maar als wil je veel calorieën verbranden en je stofwisseling verhogen, dan is cardio de aangewezen weg. Dit omvat allerlei activiteiten zoals hardlopen, fietsen en zwemmen, maar ook HIIT (hoge intensiteit interval training).

Naast deze vormen van lichaamsbeweging die je kunt doen in je vrije tijd of tijdens sportlessen op school/werk enz. is het ook belangrijk om spierversterkende oefeningen niet te vergeten. Die zijn belangrijk voor de opbouw van spieren die ervoor zorgen dat je ook in rust calorieën blijft verbranden. Enkele goede voorbeelden zijn gewichtheffen, push-ups en squats

Een handje noten eten als snack

Een handje noten eten kan je helpen een voller gevoel te hebben. Een handje noten is ongeveer 30 gram, wat overeenkomt met +/- 200 kcal. Dit is ongeveer hetzelfde als nog eens 200 kcal van iets anders eten, bijvoorbeeld een boterham. Onderzoek toont echter aan dat je je voller voelt na het eten van de handvol noten dan wanneer je een boterham eet. Met dit verzadigde gevoel kan voorkomen worden dat je tussendoor kleine hapjes eet of voor zoetigheid kiest (die ons geen verzadigd gevoel geven).

Ook de hoeveelheid eiwitten en vetten speelt een belangrijke rol om ons langer een vol gevoel te geven. Een portie van 30 gram noten samen met 250 ml yoghurt is een goed tussendoortje! En omdat ze gezonde onverzadigde vetzuren bevatten, zijn deze soorten vetten beter voor je lichaam .

Je voeding bijhouden in een app

Het is belangrijk te weten wat je eet. Hoeveel calorieën eet ik op een dag? Krijg ik voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten binnen? Drink ik elke dag genoeg water?

Er zijn talloze gratis apps beschikbaar die je kunnen helpen je eten bij te houden en in de gaten te houden hoeveel je van alles binnenkrijgt gedurende de dag. Je kunt hier ook doelen stellen, zodat er precies rekening mee gehouden wordt hoeveel van elke voedingsstof of calorie-inname je per dag nodig hebt om je doel te bereiken.

Een paar voorbeelden: MyFitnessPal (je kunt alles snel loggen met de streepjescodescanner), Fatsecret (uitgebreide database met alle mogelijke voedingsmiddelen).

Post Author: Frederieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *